Miód pszczeli wielkokwiatowy

Miód wielokwiatowy,
każdy ci to powie,
wyleczy z alergii
i zapewni zdrowie.
(autor Jerzy Gala)


 

Miód  "tysiąca kwiatów". Jest najpopularniejszą odmianą miodu. Posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Zalecany dla dzieci, jak i dorosłych. Codzienne spożywanie rozpuszczonego w szklance przegotowanej i przestudzonej  wody z 1 łyżką miodu (przygotowanego na wieczór)  i ewentualnie z sokiem cytryny, wzmacnia i uodparnia organizm. Ma barwę od jasnokremowej do ciemno herbacianej. Po skrystalizowaniu jasnoszary lub jasnobrązowy. Smak różnorodny zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Miód wielokwiatowy stosowany jest  często  w  chorobach alergicznych.  Mnogość antygenów pyłkowych pozwala  na stosowanie go w myśl podstawowej zasady homeopatycznej ”podobne podobnym lecz”.

 

Miód pszczeli akacjowy

Jeśli zgaga ci doskwiera,
Jeśli wrzód w żołądku wzbiera
miód z akacji cię wspomoże,
śluzu doda, kwasy zmoże.
(autor Jerzy Gala)


 

Miód  akacjowy należy do grupy miodów o delikatnym smaku i aromacie, barwy prawie przeźroczystej. Po skrystalizowaniu jest biały, przypominający śnieg.  Najmniej słodki ze wszystkich miodów. Należy  do miodów najcenniejszym pod względem smakowym. Szczególnie zalecany dla dzieci (reguluje przemianę materii), ale również lubiany przez dorosłych . Zalecany  w leczeniu choroby wrzodowej żołądka  i dwunastnicy, zapaleń błony śluzowej i stanów  kurczowych jelita cienkiego i grubego. W chorobie wrzodowej przyśpiesza regenerację tkanki  istniejących nadżerek i  owrzodzeń.
 

Miód pszczeli gryczany

Gdy wątroba ci dokucza,  
pamięć słabnie, życie wzburza,  
Miód gryczany serce wzmoże  
a glikogen ci pomoże.
(autor Jerzy Gala)


 

Miód gryczany  w kolorze ciemnego brązu ma wyraźny zapach kwiatów gryki. W odróżnieniu od innych miodów charakteryzuje się ostrym, swoistym „drapiącym w gardle" smakiem i aromatem. Skrystalizowany ma strukturę kaszkowatą. Jedyny miód, który zawiera  rutynę, a także  znaczne ilości białka ,magnezu, żelaza, czym wyróżnia się od pozostałych miodów.
Zalecany przy niedoborach żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Stosowany jest również przy leczeniu nerwic serca i żołądka. Ze względu na zawartość rutyny wskazany przy kruchości naczyń  krwionośnych i wybroczynach. Stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia - szczególnie powstałych na tle miażdżycowym . Zalecany  w chorobach  wątroby i przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.
Dr. Jeff Chamberlain uważa, że:
"Choć naukowcy i lekarze nie potrafią jeszcze precyzyjnie wyjaśnić, w jaki sposób miód wspomaga funkcjonowanie organizmu człowieka, to jednak jego naturalne właściwości i składniki działają:
- łagodząco - pomagają stworzyć kojącą warstwę ochroną w gardle,
- jako przeciwutleniacz - pomagają chronić komórki i naprawiać powstałe szkody. Możliwe jest to za sprawą antyoksydantów, w które obfituje miód gryczany,
- przeciwbakteryjne - pomagają zabijać lub hamować wzrost drobnoustrojów, w szczególności bakterii.
- wzmacniająco na układ odpornościowy - wpływają korzystnie na wzrost  cytokin, które zwiększają odpowiedź immunologiczną w organizmie.
Bez leków,  sztucznych dodatków lub jakiejkolwiek ingerencji człowieka, miód gryczany oferuje szeroką gamę naturalnych składników leczniczych!"
Analiza właściwości odżywczych wykazała, że ​​jeśli chodzi o miód pszczeli, to im ciemniejszy, tym zdrowszy. Miód gryczany jest najciemniejszym miodem jaki można otrzymać.
W porównaniu z jasnym, ciemny miód zawiera średnio:
  3 razy więcej żelaza
  8 razy więcej potasu
  13 razy więcej manganu
Źródło: Donner, Landis W. BEEKEEPING IN THE UNITED STATES AGRICULTURE HANDBOOK NUMBER 335. By J. W. White, Jr. 82-91. Print

 

Miód pszczeli  nektarowo-spadziowy /leśny/

Często nazywany jest miodem leśnym. Jest miodem mieszanym powstającym z połączenia nektaru kwiatów różnych roślin ze spadzią. Ma bardzo urozmaicony skład, aromat i dużą wartość odżywczą. Miód ten ma barwę od jasnobrązowej z odcieniem zielonego do brązowej.  Smak tej odmiany miodu zależy od roślin, z której zbierany był nektar. Miód ten wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwłaszcza jeśli pochodzi z terenów górskich. Miód leśny doskonale sprawdza się w stanach wyczerpania, w chorobach serca i zaburzeniach trawienia.

 

Miód pszczeli lipowy

Kiedy grypa znów cię zmoże,
miód lipowy ci pomoże.
On wyleczy cię z anginy,
bez brania tetracykliny.
(autor Jerzy Gala)


 

Miód lipowy - należy do powszechnie znanych i lubianych. Ma barwę zielonkawą do jasnobursztynowej. Po krystalizacji zmienia  ją na  białą, lekko złocistożółtą. Charakteryzuje się silnym aromatem, przypominającym woń lipy. Kwiaty lipy  zawierają  olejki eteryczne np. hesperydynę, garbniki i goryczki. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, uspakajające, wykrztuśne. Spożywanie miodu lipowego  wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zalecany przy przeziębieniach, kaszlu oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, zapaleniach zatok obocznych  nosa, w chorobach  dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz przy nerwicach.  Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.

 

Miód pszczeli rzepakowy

Boli serce, bok drętwieje
już miażdżyca ma nadzieję.
Zawał ,zator ,nadciśnienie?
Nic z tych rzeczy ozdrowienie.
Co sprawiło stan odnowy?
Propolis i miód rzepakowy!
(autor Jerzy Gala)


 

Miód o barwie jasnożółtej z lekkim odcieniem zielonkawym. Krystalizuje bardzo szybko, często nawet już w plastrach. Skrystalizowany ma konsystencję drobnoziarnistą, smalcowatą i barwę białą. Jest szczególnie polecany dla chorych z niewydolnością krążenia i w pewnych przypadkach pod kontrolą lekarza - dla cukrzyków. Zalecany również przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Miód rzepakowy wyrównuje w organizmie niedobory potasu, obniża ciśnienie krwi. Poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nim infekcji.

 

Miód pszczeli spadziowy z drzew iglastych

Miód spadziowy - w  Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej  i świerkowej. Miód spadziowy  jest barwy ciemnej , od szarozielonej poprzez brązową  do czarnej. Miód spadziowy krystalizuje w grudkach, ma zapach lekko korzenny a w smaku  jest  łagodny, raczej mało słodki. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie  przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne i  charakteryzuje się dużą aktywnością  antybiotyczną. Znajduje  zastosowanie w leczeniu górnych dróg oddechowych  oraz przy stanach zmniejszonej odporności  organizmu. Działa bakteriobójczo. Podawany jest chorym cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego. W Niemczech miód spadziowy podawany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu, ponieważ przeciwdziała napromieniowaniu jonizującemu. Zalecany dla osób dużo pracujących przy komputerze. Uniwersalne działanie miodu spadziowego spowodowało, że  nazywamy go w Polsce miodem "królewskim" lub "papieskim".

 

Miód pszczeli spadziowy z drzew liściastych

Miód ten pochodzi ze spadzi z  drzew liściastych, m.in: buku, klonu, topoli, brzozy, lipa, śliwy. Ma barwę od jasnobrązowej do czerwonej z  zielonym odcieniem. Smak tego miodu zależy od rodzaju pyłku zbieranego przez pszczoły przy jego produkcji. Delikatny w smaku. Tradycyjnie stosowany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów. Zalecany  osobom pracującym, lub  spędzającym dużo czasu przed komputerem.

 

 

Miód pszczeli wrzosowy

Chcesz mieć nerki w dobrym stanie  
i siusiać na każde wezwanie ?  
Chcesz sprawny mieć gruczoł krokowy?  
Jedz codziennie miód wrzosowy!
(autor Jerzy Gala)


 

Miód wrzosowy w stanie płynnym ma zabarwienie czerwonobrunatne.  Krystalizuje dość szybko, przybierając konsystencje galaretowatą. Ma silny aromat, przypominający zapach kwiatów wrzosu. W smaku jest niezbyt słodki, lekko gorzkawy, ostry. Zalecany przy chorobach moczowych i prostaty, przy kamicy nerkowej oraz przy zapaleniach jelit i biegunkach. Miód wrzosowy charakteryzuje się niską aktywnością biotyczną.

 

Miód pszczeli nektarowy nałociowy

Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu pszczelego, zbieranego z nektaru kwiatu nawłoci. Nawłoć jest niezwykle miododajną rośliną, która kwitnie przez całe lato aż do późnej jesieni. Miód z nektaru tego kwiatu charakteryzuje się raczej słabym, lekko kwaśno-słodkim zapachem. Ma barwę od jasno-żółtej do bursztynowej. Jego niezwykle łagodny, delikatny smak, z lekko wyczuwalną nutą cytrynową sprawia, że może być stosowany jako doskonały słodzik do napojów. Miód nawłociowy wykazuje silne działanie antyseptyczne, żółciopędne i moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Codzienne przyjmowanie jednej łyżeczki tego miodu wzmacnia organizm. Polecany jest również w infekcjach górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. Dzięki dużej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, a duża zawartość rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie nerek oraz żył kończyn dolnych

 

Wskazania lecznicze: nadciśnienie tętnicze, żyły kończyn dolnych, nerki, drogi moczowe, stres i wyczerpanie organizmu| prewencyjnie w zapobieganiu miażdżycy.




Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.