FAQ
- Czy można złożyć zamówienie bez rejestracji w sklepie?
Tak można złożyć zamówienie bez rejestracji. Rejestracja w sklepie daje dodatkowe przywileje: np. dodatkowe rabaty dla stałych klientów, zapamiętywanie zawartości koszyków i przechowywalni, szybsza ścieżka przy składaniu zamówienia
- Z jakiego regionu pochodzą miody pszczele oferowane w sklepie?
Firma nasza zlokalizowana jest na Kujawach, w rolniczym sercu Polski, sprawia to, że miody z tych terenów mają zapach wiosennej łąki, kwiatów starej lipy i akcji. Korzystając z tych ekologicznie czystych terenów dorzecza Zgłowiączki, lokalnej flory oraz braku przemysłu, możemy pozyskiwać miody wielokwiatowe o szczególnych, unikatowych walorach smakowych. Chcąc zapewnić Państwu pełną gamę Polskich Miodów Pszczelich współpracujemy ze znakomitymi pszczelarzami z innych regionów Polski.
- Czy to, że miód krystalizuje, oznacza że jest zafałszowany?
Krystalizacja miodu jest potwierdzeniem jego naturalności. Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu. W miarę upływu czasu miód krystalizuje, co jest jego naturalną właściwością. Okres po jakim miód skrystalizuje zależy od jego rodzaju, pogody w jakiej był zbierany przez pszczoły oraz stopnia jego dojrzałości. Niektóre miody krystalizują bardzo szybko np. rzepakowy lub pozostają bardzo długo w stanie płynnym tak jak miód akacjowy.
- Czy miód pszczeli należy przechowywać w lodówce?
Nie należy przechowywać miodu pszczelego w lodówce. Miód powinien być przechowywany w chłodnym pomieszczeniu z dala od działania promieni słonecznych
- Jakie miody mają najwięcej wartości odżywczych?
Miód pszczeli zawiera wiele cennych substancji o właściwościach prozdrowotnych m.in. duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasy organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu i magnezu), a także substancję hamującą rozwój drobnoustrojów, inhibinę. Skład chemiczny zależy od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra oraz stopnia dojrzałości. Węglowodany należą do związków reprezentowanych w miodzie w największej ilości. Dominują cukry proste. Miód zawiera ponadto niewielką ilość witamin z grupy B, w tym B1,B2, B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy. W miodzie znajduje się najwięcej potasu, fosforu, magnezu i wapnia. W nieco mniejszych ilościach występują żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan, a także biopierwiastki takie jak chrom, brom.
Analizy właściwości odżywczych wykazały, że jeśli chodzi o miód pszczeli, to im ciemniejszy, tym zdrowszy. Np. miód gryczany jest najciemniejszym miodem jaki można otrzymać.
W porównaniu z jasnym, ciemny miód zawiera średnio: 3 razy więcej żelaza, 8 razy więcej potasu, 13 razy więcej manganu