Napoje
Kwas miodowy
Składniki:
-
25 litra gotowanej wody
-
500 g miodu
-
500 g rodzynek
-
100-200 g mąki
-
25 g drożdży
Do miodu dodać rodzynki, wodę i drożdże. Balon fermentacyjny lub beczkę z mieszaniną zamknąć i odstawić do sfermentowania. Fermentacja kończy się po upływie 5-6 dni.
_________________________________________________________________________________
Napój miodowo-owsiany
Składniki:
5 szklanek owsa
2,5 l wody
2-3 łyżki miodu
Wykonanie:
Owies umyć, zalać wodą i gotować aż do wyparowania połowy wody. Wywar przecedzić, dodać miód, ponownie zagotować i ostudzić.
Źródł Mieczysław Wojtacki- Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL. Warszawa;
_________________________________________________________________________________
Lemoniada miodowa
Składniki:
1 kg miodu
12 litrów wody
3 dag drożdży piwowarskich
Wykonanie:
Miód zalać wrzątkiem, następnie dodać drożdże. Następnego dnia, kiedy rozpocznie się fermentacja, lemoniadę rozlać do butelek, zakorkować.
Źródł Mieczysław Wojtacki- Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL. Warszawa;
_________________________________________________________________________________
Kogiel-mogiel miodowy
Składniki:
2 jaja
3 łyżki miodu
2½ szklanki mleka
½ szklanki wody
½ szklanki soku z malin
Sól do smaku
Wykonanie:
Żółtka utrzeć do białości, dodać miód, sok malinowy oraz sól. Wszystko dobrze wymieszać, wlać zimne przegotowane mleko oraz wodę, a następnie połączyć z pianą z ubitych białek
Źródł Mieczysław Wojtacki- Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL. Warszawa;
_________________________________________________________________________________
Gorący napój z miodu
Składniki:
Szklanka wody
Łyżeczka miodu
Przyprawy korzenne (imbir, cynamon, pieprz) do smaku
Wykonanie:Wodę wlać do rondelka, dodać miód wraz ze zmielonymi przyprawami. Gotować przez parę minut a następnie podawać na gorąco po uprzednim przecedzeniu
Źródł Mieczysław Wojtacki- Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL. Warszawa
_________________________________________________________________________________
Shake ananasowo-bananowy z miodem
1 ananas
2 banany
1 jogurt naturalny
1 łyżka stołowa miodu akacjowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka kostek lodu
Wrzuć wszystkie składniki do mixera (oprócz lodu). Miksuj do uzyskania konsystencji musu. Na koniec dodaj kostki lodu i można rozlewać ko szklanek. Znakomity na letnie śniadanie.
_________________________________________________________________________________
Grzaniec miodowy0,7 litra miodu pitnego trójniak
1 pomarańcza
2 laski cynamonu
3 łyżki stołowe miodu lipowego
Umyj i osusz pomarańczę. Obierz ją i część skórki zetrzyj drobno. Podgrzewaj miód pitny w rondlu, dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon i miód lipowy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Pamiętaj, nie może się zagotować!