Miód gryczany w kolorze ciemnego brązu ma wyraźny zapach kwiatów gryki. W odróżnieniu od innych miodów charakteryzuje się ostrym, swoistym „drapiącym w gardle" smakiem i aromatem. Skrystalizowany ma strukturę kaszkowatą. Jedyny miód, który zawiera rutynę, a także znaczne ilości białka ,magnezu, żelaza, czym wyróżnia się od pozostałych miodów.
Zalecany przy niedoborach żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Stosowany jest również przy leczeniu nerwic serca i żołądka. Ze względu na zawartość rutyny wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych i wybroczynach. Stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia
Miód gryczany 400g
Analiza właściwości odżywczych wykazała, że jeśli chodzi o miód pszczeli, to im ciemniejszy, tym zdrowszy. Miód gryczany jest najciemniejszym miodem jaki można otrzymać.
W porównaniu z jasnym, ciemny miód zawiera średnio:
3 razy więcej żelaza
8 razy więcej potasu
13 razy więcej manganu
DANE FIRMY:
![]() |
Adres: Pasieka Kujawska Apicom Joanna Pawłowska-Tyszko ul. Wojska Polskiego 29a 87-840 Lubień Kujawski |
![]() |
telefon: +48 570 843 119 |
![]() |
e-mail: |